Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-04@05:15:30 GMT

قاعده ششم: تفکر در آیات آفاقی و انفسی و وحیانی

تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۲۷۸۴۲

قاعده ششم: تفکر در آیات آفاقی و انفسی و وحیانی

به گزارش خبرنگار مهر، در سلسله یادداشت‌هایی که پیش روی شماست قواعد اندیشه در قرآن و به تعبیری قواعد اندیشه قرآنی توسط مصطفی عباسی مقدم استاد علوم قرآن دانشگاه کاشان از متن آیات استخراج شده است. از آنجا که اندیشه و تعقل در قرآن جلوه‌های بسیار و آثار سرشار دارد، منظور ما انواع و شاخه‌های مختلف آن یعنی هرگونه عقل‌ورزی، تأمل، فکر، تعمق، آینده نگری و عاقبت اندیشی را شامل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منظور از قواعد هم قانونمندی‌ها و ضوابطی است که بر اندیشه مومنانه در پرتو قرآن احاطه دارند و اینک بیانی مختصر از این قواعد:

قاعده ششم: تفکر در آیات آفاقی و انفسی و وحیانی

یکی از ویژگی‌های قرآن کاربرد یک کلمه در معانی مختلف و کاربرد کلمات ظاهراً مترادف در معانی متمایز است که از آن به عنوان وجوه و نظایر قرآن یاد می‌کنند. مثلاً بشر در قرآن گاهی به معنای نوع آدمی به کار رفته «قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یوحَی إِلَی» و گاهی به معنی پوست انسان «لَوَّاحَةٌ لِلْبَشَرِ».

ازجمله نظایر قرآنی مفهوم اندیشه است که کلمات فکر و عقل و تدبر و تفقه و نظر و حتی رأی، ذیل آن قرار می‌گیرند و مفاهیم نزدیک به هم دارند، البته قرآن پژوهان، بهره برداری قرآن از این کلمات در معانی متفاوت را از زیبایی‌ها و بلکه اعجاز قرآن می‌دانند که بحث جداگانه ای می‌طلبد. اگر بحث‌های گذشته و قواعد پیشین اندیشه قرآنی را نیز دنبال کرده باشید دریافته اید که اندیشه مورد نظر ما اعم از تفکر و تعقل دانسته شده. عنوان قاعده ششم هم بر این اساس، تفکر قرار داده شد: تفکر در آیات و آثار و افعال و اقوال خداوند.

در مجموع، معرفت قرآنی آیه محور است، زیرا انسان محدود، از شناخت خدا ناتوان است، اما شناخت آثار و نعمت‌های الهی در توان و بلکه وظیفه آدمی است. بنابراین تفکر در آیات آفاقی (مخلوقات عالم جن و انس و مادیات و مجردات) و انفسی (حقایق درون انسان) و وحیانی (آیات و سور قرآن) بخش مهمی از اندیشه قرآنی را تشکیل می‌دهد.

حال، نکته مهم در تمایز مفهومی تفکر از نظایر آن است. تفکر از ریشه فکر است به معنای جریان انتقال ذهن و روان انسان از دانسته‌ها به سوی ندانسته‌ها به منظور شناخت آنها. پس تفکر پویشی پیوسته و جریانی معنوی در درون ماست که با تکیه بر معلومات پیشین به تولید دانش جدید منتهی می‌شود. حکیم ملاهادی سبزواری می‌گوید: الفکر حرکة الی المبادی و من مبادی الی المرادی. پس انسان متفکر، خلاق و مولد است، حال آن که هیچ مخلوق دیگری چنین هنر و قابلیتی ندارد. حال ببینید انسان بی تفکر را چه می‌توان نامید؟!

تفکر مقدماتی نیاز دارد که از طریق حواس انسانی به خصوص دیدن و شنیدن حاصل می‌شود و چون تفکر وظیفه انسان است انجام مقدمه آن یعنی به کارگیری مسئولانه چشم و گوش و سایر جوارح نیز واجب و لازم است: «إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ کُلُّ أُولَئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا» (اسراء/۳۶) و اگر از این گوش و چشم بهره برداری مطلوب نشود، انسان به جرگه غافلان می‌پیوندد که بد مقامی است! توصیف قرآن چنین است: برای دوزخ، کثیری از جن و انس را گردآوردیم که با دل‌هایشان تفقه نمی‌کنند و با چشمانشان نمی‌بینند و با گوش‌هایشان نمی‌شنوند. آنان بسان چهارپایانند بلکه گمراه‌تر و آنان همان غافلانند. (اعراف/۱۷۹)

در سایه تفکر، اندیشه پویاتر و پیشروتر می‌شود و دچار توقف نمی‌گردد. از اینجاست که دکارت فیلسوف فرانسوی می‌گفت من فکر می‌کنم، پس هستم.

کد خبر 4966451

منبع: مهر

کلیدواژه: قرآن تفسیر قرآن دهه کرامت معرفی کتاب امام رضا ع ویروس کرونا کنفرانس بین المللی فلسفه مجمع عالی حکمت اسلامی معرفی نشریات حقوق بشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی فعالیت های قرآنی پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات وبینار تفکر در آیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۲۷۸۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری مسابقات قرآنی دانش آموزی در شهرستان سروستان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، این مسابقه با حضور ۴۵۰ دانش آموز از شهرستان‌های سروستان، فسا، شیبکوه و ششده و قره بلاغ در رشته‌های قرآن نماز و عترت برگزار شد.

در پایان بیست و دومین دوره مسابقات مقدماتی قرآن کریم دانش آموزان نفرات برتر به مسابقات استانی راه یافتند.

دیگر خبرها

  • سردار رادان: قرائت قرآن از زنان مکشوفه حجاب را نشان می دهند/ این تفکر حتی برخی افراد حزب اللهی را تحت تاثیر قرار داده و تصاویر آن دست به دست می‌شود
  • خراسان رضوی میزبان آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است
  • مسابقات قرآن دانش‌آموزان شیراز آغاز شد
  • بیش از ۵۰ حافظ در شهرستان بوشهر فعال است
  • اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب تبیین و نشر داده شود
  • تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد
  • برگزاری مسابقات قرآنی دانش آموزی در شهرستان سروستان
  • ۲۳۳ پایان‌نامه مرتبط با کنگره اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه‌ای در حال تدوین است
  • کنگره بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای برگزار شد
  • احزاب ویژگی‌های حزب‌الله را از آیات و روایات استخراج و به‌ کار بندند